Kvasten oljad, avgång Blåkulla i skymningen! Emma jamar i baksätet förståss... =)

Skärtorsdag, en av årets bästa dagar! Inte för att påskfirandet är någon stor tradition i min familj, utan precis tvärtom, en längre ledighet, som faktiskt är LEDIG!

Det flesta av årets övriga ledigheter och helgdagar rundas snabbt in av familjemiddagar och diverse aktiviteter. För att inte tala om de långa förberedelserna inför dessa, med bakning, städning, matlagning, pyntning, julklappar... Ja, det är inte konstigt att när den stora ledigheten äntligen står för dörren, då är man färdig att kasta in midsommarkransen, dra för julgardinerna och krypa till kojs, och vänta in den lugna vardan igen.

Just påsken innebär en längre helg av allt och inget, för alla att fylla med precis bara de vänner och släktingar man verkligen vill umgås med och utan krav. Det enda som årligen brukar stå på vår agenda är årets Hajk. Det innebär promenad med mina syskon, upp till Sundstjärn i sakta mak, pulkaåkning och korvgrillning. En riktig höjdartillställning, om vädret så tillåter. Kanske man till å me kan hoppas på en solglimt under långfredan?

En liten repa till mamsan ska också göras. Hon fick nämligen en digital fotoram av min bror i födelsdagspresent, i mitten på mars, och därefter är det naturligtvis ingen som förbarmat sig över henne och visat hur man kopplar och lägger in fotona i den, så nu ligger den bara där och dammar. Mamma är inte riktigt kompatibel med teknik. Hon kämpar på, men blir lite feg när det gäller nya ting. Så där får man göra en insats i helgen, samtidigt som hon också fått upp en ruta på datorn igen.  ;) 
Dessa rutor.. och självklart är dessa alltid på engelska...

I övrigt, så blir det ganska lugnt i Påsk...


Funderade faktiskt imorse över hur vi fick våra påsktraditioner. Ja, alla har väl fått en grundlig redogörelse av Svenska kyrkans version varför vi ska fira denna helg, men de övriga attributen..


Googlade naturligtvis på det, som den kunskapstörstande kvinna jag är..  ;)  å här kommer det:

"Påskriset ska inte förväxlas med fastlagsris, men vi antar att det ändå kommer därifrån. Fastlagsriset förekom i en gammal sed från 1600-talet, som innebar att man risade varandra, dvs att husfadern piskade familjemedlemmarna med riset. Det skulle vara en symbolisk påminnelse om Jesu lidande. Risningen har även påståtts vara livsbefrämjande och lyckobringande."

Får mig genast att tänka på Hans Scheike, som under 80-talet blev känd som ledare för sexsekten och piskade kvinnor på nån ödslig gård i Bergslagen. Verkar ju sunt eller? Å sen, så pyntar vi riset och ställer det på köksbordet? Känn på den, när ni dekorerar riset nästa gång!


"Idén med Påskkärringar anses komma från 1600-talets häxor. Gästabud hölls på en plats, som ofta kallades för Blåkulla."

Kaffepannan är ett attribut som ofta förekommer i påskkärringens utrustning. Varför vet jag inte, då vi inte ens drack kaffe i Sverige under 1600-talet? Inte heller finns de svarta katterna omnämnda i några gamla rättsprotokoll, men ja här klär vi då ut barnen till en tiggerirunda hos grannarna. Kul.. ja, det är det väl.


Påskharen, vilken inte har spelat någon stor roll i mina barns liv, kommer från Tyskland och lanserades naturligtvis av godis och leksaksindustrierna, som en påsksymbol. Why not?

Lika bra har det inte gått för Påskhönan, tuppen och kycklingen, då jag inte kunde hitta ett shit om dem på Wikipedia. De finns överallt, men ingen vet varför?
Ni som vet, skriv en rad...


Vi knökar antagligen i oss Påskäggen pga att påsken markerar slutet på fastan, och lanthönsen börjar samtidigt då att värpa och fortsätter naturligtvis värpa även när människor fastar, så därför fanns det mycket ägg över vid denna högtid och då tyckte vi väl att det var passande att bättra på kolesterolen med anledning av detta och i övertygelse om att ägg symboliserar återfödelse och fruktbarhet.

Passar ju bra på våren. 2000 ton ägg går det åt i Sverige under en vanlig påskvecka.


För att inte tala om allt Påskgodis vi sätter i oss! 17 kg per person och år ligger konsumtionen på av godis i Sverige och jaa, med handen på hjärtat: Varje gång jag städar ur bilen, så inser jag att det kan nog vara en korrekt siffra...


Nu är det bara april och maj kvar innan Beach2010 ska vara i full gång och det börjar bli liite bråttom här. Skyndsamt ska jag ta itu med mitt nya liv, ..igen??
(Känner mig lite skitzo med alla mina nya liv.)

På måndag efter påsken får det bli, inte en dag senare! ..eller förresten, måndag är ju röd dag, tisdagar funkar inte som startdag, så på MÅNDAG den 12 april blir det av!
Om inget oförutsett händer då förståss...  ;)


Till sist måste jag ju också nämna, till er som ännu inte upptäckt Magnus & Selma Inredning.
Ta en titt in där på de fina hönorna och äggen på http://www.magnusochselma.se




Kör försiktigt i helgtrafiken och Ha en GLAD PÅSK allihopa!


 

 
























































































































 

 




Kommentarer
Postat av: Emma

MJAAAU! Kör inte så fort!! Och prata inte i telefonen samtidigt! Snälla ha händerna på ratten!! Och ögonen på vägen.. >.<



;)

2010-04-01 @ 12:54:40
Postat av: e

De e lugnt gumsan... Spelar inte Blip när jag kör, men mailen måste man alltid ha koll på!

2010-04-01 @ 12:55:55
Postat av: Sis

Appropå Beach 2010 kanske en käkledsoperation kan hjälpa? Endast flytande och mald föda de första 2 veckorna. Och den här gången ska jag INTE smälta chokladen för att den ska falla in under kategorin "flytande föda" ;)

I värsta fall ses vi som vanligt i vassen till sommaren. Vad gör det om man har lite subkutan vaddering? = )

2010-04-09 @ 10:56:41
Postat av: Sis

Appropå Beach 2010 kanske en käkledsoperation kan hjälpa? Endast flytande och mald föda de första 2 veckorna. Och den här gången ska jag INTE smälta chokladen så den faller in under kategorin "flytande föda" ; )

Om inte annat så ses vi i vassen som vanligt till sommaren. = )

Vad gör det om man har lite subkutan vaddering?

2010-04-09 @ 11:01:17
Postat av: Agnes

Fin sida du har! Har du designat den själv? Om inte, var hittar man isåfall designen du använder? Tack :)

2011-07-11 @ 02:45:51
URL: http://gravidforsakring.net
Postat av: e

Tack Agnes! Layouten är en basic på blogg.se och kan väljas gratis.

2011-07-15 @ 08:41:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0