Du skall icke hava färskt vetebröd i din väska...

Ordet banta kommer från killen William Banting som skrev en bok för 150 år sedan om just viktminskning via kolhydratsnål kost. Den kända Atkinsmetoden är en efterföljare i samma spår. Atkins har även varit bäst i test i engelska New England Journal of Medecine. (världens tyngsta tidskrift för klinisk medicinsk forskning). LCHF bygger på samma idé, men trots detta får man försvara sitt dietval varje dag...

 

La ett nytt Runkeeper Goal på söndagen. Att på två veckor tappa 4kg, uppnått 47% av målet imorse, så hej vad det vad går här!  

 

 

Mätade mitt blodtryck igen i veckan. Trodde att efter en lång semester skulle det se riktigt fint ut, men det slutade med 160/110. Fick mig en rejäl rappning av sköterskan: "Om du inte lägger av nu så kommer du att få en stroke!!"

 

Lägga av innebär alltså att sluta stressa, röka och dricka alkohol. Vikten jobbar jag ju på och motionen är väl hyfsat daglig, om än nu konditionen uteblivit.  

 

 

Så hur gör vi nu då? Sluta röka? Ja, det finns väl egentligen ingen plan B på detta.

 

 

Tar det på måndag...  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

I skyttegraven för ett rejält fredagsmys..

Grabbarna hos mig den här veckan! <3 Saknat dem som sjutton under semestern. Nästan glömt kriget på nätterna, sjungandet och de glada tillropen i skyttegravarna varvat med ilska utbrott över Campare, Haxxare och Ragers..

 
Fredag kväll var det mys på hög nivå. Sambon borta och vår trio utökades till kvintett av Prinsessan med pojkvän. Vi lagade mat tillsammans och landade slutligen framför fredagens TV-tablå.
 
Underbart när man får rå om dem en stund! <3
 


Fredagskvällar går ju alldeles för fort och Prinsessan med pojkvän avvek efter några timmar. Då Mamsen inte riktigt orkar hålla kvällspasset lika länge som sönerna så blev det sängläge efter fredagsfilmen. Grabbarna intog genast sina positioner för nattens invasioner.
 
Ligger så här och känner mig hyfsat nöjd. Det är härligt med fredagar!
 


Duckar för en handgranat och vänder mig för att sova...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Kyla, springskor och fredag...

Temperaturen uppstiger runt Övikstrakten idag till ca 9 grader, i Chania väntar man sol som vanligt och ca 30+. Venedig kommer upp till 23, Miami får skurar, ja det är ju ändå regnperiod, men trots det kommer kvicksilvret ändå att stiga till +29. Alanya ligger runt det sedvanliga trettistrecket.  

 

Frågor på det?

 

Jag har en liten undran: Vad gör jag här??   Brr...  

 

 

Slantade in ett par nya springskor igår. Vet inte om det var i ren protest som jag lämnade mina trotjänare i Grekland eller om det var det faktum att de faktiskt var nästan lika gamla som sambon.

 

 

Idag är det fredag, bästa dagen på hela veckan.

 

Njut av fredagen mina vänner, det är en hel vecka till nästa gång!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Jag tänker på Ludwig van Beethoven när jag ser dina tår...

Skönhet ligger som alltid i betraktarens ögon och när sambon så tittar på mina fötter och utbrister "Älskling, jag tänker på Beethoven när jag ser dina tår!"  så är väl det kärlek, eller hur?   <3  

 

Han synar dem lite till och tillägger: "De ser ut som att en döv tagit instruktioner för att konstruera dem.."  

 

Jaha ok, ja tyck om dej ah...  

 

 

 

För er som inte sett det, kolla in min systerdotter på sidan 5 i sista numret av Tidningen 7.

 

Du är vacker som en dag Fideli, trots att håret reser sig på mina armar och en tår bränner till i ögonvrån när jag inser att du faktiskt är död på bilden. <3

 

 

Länk till Tidningen 7:

http://issuu.com/webben7/docs/t7_nr34_12/5?zoomed=true&zoomPercent=100&zoomXPos=0.011001100110010986&zoom
YPos=0.23767885532591415

 

 

 

Vill också tillägga att dessa tår har tillsammans med tillhörande fötter tagit mig rätt långt i livet och jag tänker trampa vidare i rask takt!

 

 

Även de stora mästarna hade nog också smärre bakslag emellanåt...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Tar på mig de knähöga stövlarna och plockar fram piskan...

Vet inte om det är semestern, mitt nya jobb, LCHF-dieten, eller något annat som fått allt att falla på plats liksom. Trivs, mår gott och njuter av livet! Det märks även på humöret så klart och de smått vansinniga utbrott av ilska och ständiga irrationsmoment som tidigare präglat min dag passerar nu ofta obemärkt förbi.  

 

Att inte förvandlas till en psykopatisk Bitch med rätt att döda när det känns som folk i allmänhet drar ut nerverna ur min kropp för att därefter trampa på dem känns som en befrielse.

 

Som den morgonen jag kom till Kramfors i 30-gradig kyla och nån jävel snott MIN parkeringsplats. Jag parkerar naturligtvis in bilen, drar ut hans (eller för den del hennes) motorvärmarkabel ur MIN hyrda stolpe och pular därefter in hela kabeln i dennes avgasrör!  

 

Pysslet tog mig en stund och var ganska kallt om fingrarna kan jag säga. Upprymd och nöjd med den kreativa åtgärden viftade jag samtidigt bort en tanke över det höga blodtrycket...  

 

Nåja, ja må ha gått från en premenstruell lejonhona till en spinnande liten kattunge, men alla kissar har faktiskt klor... =)  

 

 

Ha en toppenmåndag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Nyttiga tips och diverse strunt du behöver veta om Kreta

Då har man tagit sitt ansvar, bidragit till att minska Greklands statsskuld och samtidigt fått sig två semesterveckor på Kreta. Nytta med nöje alltså!  =)

 

Lägger upp infon i enklare spaltform, då baksmällan nu slagit in efter hemkomsten och allt känns inte längre lika klart som då jag noterade upplevelserna på min mobil.

 

 

 

Transfer

Värmen slår emot oss på väg till transferbussen. Solresor har naturligtvis ingen koll på vilka som ska åka med. Hä bar å åk! Jag undrar tyst för mig själv varför vi engagerade oss att hosta in de hundralapparna till resebolaget i förskott?!  

 

Under transfern diskuterades taktiken inför incheckningen på hotellet. Beslutet blev att sambon skulle greppa handbagaget och vara först in till receptionsdisken, då vi vet hur länge man kan få vänta innan alla kommit in och fått ett rum. Sagt och gjort, sambon gjorde en tjurrusning medan jag väntade kvar vid bussen för att invänta de långt instoppade resväskorna. Sambon checkade in, noterade bara rumsnumret utan frågor och sprang till hissen för att åka upp till rummet, inspektera, eventuellt hinna tillbaka till incheckningsdisken, klaga och byta rum innan jag kommit mig in i lobbyn.

 

När jag kommer in ser jag bakbenen på min sambo och en liten satt grekisk kvinna som stegar iväg från lobbyn och ut på innergården. (Sambon hade tydligen missbedömt situationen med hissen, som inte gick annat än till resturangen och taket). Den lilla grekiska kvinnan synar sambon och därefter mig, som släpar de två stora tunga väskorna. Därefter erbjuder hon sig att ta den ena väskan samtidigt som hon blänger lite på sambon. Jag skrattade och sambon tog naturligtvis båda väskorna.

 

 

Maleme Mare, hotell & rum

Fint hotell i ett lugnt område på stranden. Sängarna är lika hårda som i andra medelhavsländer... Jag kan lätt föreställa mig tortyren av perserna som en gång försökte invadera Kreta. Tyskarna har efter 2a världskriget en egen begravningsplats på ön. Alla dog nog av ryggproblem kan jag tänka...

 

 

Air Condition

Konsten att få en Air condition att skapa en god medeltemperatur på hotellrummet är inte helt enkel. Antingen är det för varmt, iskallt, blåsigt och sen för varmt igen... Efter en hård och stormig natt vaknar man huttrande och liknar närmast en asiat när man tittar sig i spegeln. Köper du till Air Condition så be samtidigt om en extra filt. De kommer antagligen att titta lite extra på dig i receptionen, men det är det värt!

 

 

Religion på orten

Mitt emellan vårt hotell och nästa har man smackat upp en kyrka i storleken husvagn med förtält. På taket sitter en jättemegafon och här kör man livesändning titt som tätt. Det grekisk-ortodoxa budskapet skrålar ut över hotellkomplexen. Inte en lokalbo så långt ögat når. Vem ska lyssna?

 

 

Transportförbindelser

Här parkerar man sig bara på bussen så kommer värden/värdinnan och tar betalt. De kontrollerar var du vill åka, trycker på stanna-knappen och ser till att du kommer av på rätt ställe. Ibland stannar också bussen där så att du hinner kasta dig av...  =)  

 

 

Läsvärt i solstolen:

Jag läser Fredrik Backman, och skrattar igenkännande så att tårarna sprutar. Både "En man som heter Ove" och "Saker min son behöver veta om världen" är bra skrivna och jag avslutade båda böckerna med att gråta en skvätt. Efter detta fiskade jag fram boken om "Slash" och därefter "101 historiska myter".

 

Sambon läser "How to solve almost any problem" av Alan Barker samt biografin om Steve Jobs. Säger detta att min sambo är mer intellektuell än mig, eller vill jag helt enkelt inte använda min hjärna på semestern? Jag vidhåller det senare...

 

 

All Inclusive och hotellbuffé

Toppenmat! Lite skörbjugg efter den grekiska salladen dock och jag ber redan nu om ursäkt till mina arbetskamrater för vitlöken, som antagligen kommer att ta veckor innan den lämnar kroppen.

 

 

Spel och annan förströelse:

Lyckades få sambon att spela kort med mig trots att han i vanliga fall vägrar att tävla mot mig i någon gren, sport, idrott eller lek. Jag undrar varför?? Han hävdar att jag är en dålig förlorare och att jag tar allt på för stort allvar. Jag hade skitdåliga kort, men vann ändå.. Jag undrar varför?

 

 

Chania och den gamla venetianska hamnen:

Som vanligt när vi är ute och åker så är det "Bar in-Bar ut" och en konstant kamp mot klockan, (läs blåsan). Vi går in på ett trevligt ställe och tar en öl, kommer ut och måste gå in på nästa för att låna toaletten och då måste man ju självklart köpa en öl för att inte känna sig dum. Ut igen och in på nästa för att åter igen besöka toaletten och så fortsätter det.

 

Vi stötte på en liten gullig restaurang där sambon bestämde sig för att låna toaletten och jag beställde under tiden in två glas rött. Det visade sig vara äckligaste jäkla vinet i hela Grekland. Nu ligger de ju inte högst på min lista ändå, då de envisas med att servera allt kylskåpskallt, men detta smakade fotogen. Till och med Grådask är en riktig höjdare i jämförelse. Jag lovar att tandköttet drog upp sig en bit.. Vi konstaterade att detta var nog himla fint vin och det blir nog dyrt det här. Vi bad om notan, utan att kunna dricka upp och kalaset slutade på hela 3€, vilket blir lite drygt 14 kr per glas.
 
Sambon köpte i Chania också en Man purse dvs en "Murse". (Mamma, det betyder handväska). Det står Kreta på den. Väskan kostade 10€ och jag dömde ut honom med att andrahandsvärdet på den skulle inte ens vara 1€. Sambon hävdar att det är en äkta PeterPoint. (Å vem fan är PeterPoint?) Jag lovar att vem den där jäkla Peter än nu är, så är väskan definitivt en kopia.

 

 

 

Utflykter

 

Båttur till Gramvousa och Ballos

På båten från Kisamos ut till Gramvousa är det ett jäkla fotograferande som vanligt. Här med två pirater, för att kränga bilderna till överpris på hemvägen. Alternativt så fotar de för att identifiera kropparna efter att båten gått under i de höga vågorna? Jag ställde motvilligt upp på bilden med en sliskig piratgrek och tänkte att detta borde han få betala för istället..

 

Gramvousa: Redan de gamla grekerna hade för vana att trötta ut sina fiender genom att placera sina fästningar och annat intressant högst upp på bergen. Grekerna fortsätter så i samma spår och alla turister ska därmed klättra, hänga utmed stup och snubbla genom terrängen iklädda flip flops eller foppor vid alla utflykter. Numera är man ju resvan och springskorna finns alltid med i resväskan. Trots dessa var jag helt övertygad att jag tagit mig vatten över huvudet då vi steg för steg drog oss uppför berget till fästningen på Gramvousa. Belöningen var naturligtvis en fantastisk utsikt över en grön lagun inramad av bergen och havet. Nedvägen var inte så mycket lättare då stelheten började sätta in. Likt en skock bergsgetter med Rigor Mortis halkade vi de 137 meterna (läs meter över havet) ner till stranden och båten för avfärd.

 

Dessutom är det alltid stressigt för att hinna med båt eller buss. Sambon säger på vägen ner att om vi missar båten och tvingas stanna, så har vi i alla fall två ägg, skinka, ett par öl och dessutom en baguette som råkat följa med i lunchboxen. Han tillägger att då kan man nog till och med överväga att äta bröd. (Vilket är oförlåtligt inom LCHF-sekten). Jag svarar att "bröd det är vad du får äta, för pålägget på baguetten åt jag redan nere på stranden, som mellis"... ;)

 

Ballos Bay - Den blå lagunen, som för övrigt är grön! Ballos är ett stort område med ett par decimeter vatten uppdelat på flera laguner. Der blåser salt och sand som ger en direkt otrevlig och oönskad peeling av hela kroppen. När jag placerat handduken på stranden blir den genast genomvåt av den fuktiga sanden. Det kunde de minsann inte  informera oss om på båten, trots att info rabblades på 18 språk innan vi fick kliva av. Jag ger mig då fan på att finnarna fick den infon. De såg så nöjda ut när de stegade mot solstolsuthyrningen medan vi andra vadade och plaskade runt i de grunda vattnet som små barn. 

 

I båtbaren fick man en öl med ett stort glas vin för 45 SKR. Därefter blev det Happy Hour och då vete fan om man fick betalt för att besöka baren!

 


Busstur till Elafonisi

Bussen klättrar längs med bergväggen med stup på flera hundra meter utanför bussfönstret. Ingen resa för den med svindel då vägen är alldeles för smal för en buss och chauffören kör som att deltar i Paris-Dakar eller annat lopp..

 

Vi stannar till vid Agias Sofia. Här kan man välja att ta de 265 trappsteg som leder uppför berget till droppstensgrottan. De som inte vill ta sig upp kan i lugn och ro ta sig ett glas vin på tavernan nedanför och skåda ut över ravinen. Jag behövde inte ens titta på sambon för att inse att här blev det inget rödtjut inte... När man kommer upp till grottan finner man där inne ett gammalt kapell där påskgudstjänsten brukade hållas.

 

Elafonissi, kan det vara paradiset? Ja, stranden är rosa i allafall och mot ett grönt vatten ger det ett perfekt minnesvykort att gotta sig med till vintern.

 

 

Europas längsta ravin, Samaria:

Avgång mot Samaria redan före sex på morgonen. Efter en vansinnesförd med buss upp till bergen så lämnade vi sista utposten för civilisation redan vid åtta på morgonen. Vi kastades av på 1200 meters höjd och jag kan här rekommendera en liten kofta eller så, för man blir väldigt vaken och förvånad när man kliver av bussen i linne och shorts och temperaturen bara är någon plusgrad. 

 

Bussguiden för dagen var dansk och gav också ut all muntlig och pappersinfo på danska. Detta kan leda till eventuella språkförbistringar då vi fåtalet svenskar hade inte en aning om säkerhetsföreskrifter m.m. Man kunde ta ut en del ord som ambulans och fallande sten, men det var också allt.

 

 

Här kommer så ett par överlevnadstips:

 

"Gem billetten" - Betyder inte att du ska gömma biljettjäkeln... och varför skulle man det? Nu satt det en snubbe i en liten kur, när man gått igenom hela ravinen på 16 km, och krävde att få se den. Tänk, om man inte skulle hitta den och bli tvingad att gå hela vägen tillbaka??

 

"Der løber en kilde med drikkevand genem hele kløften, så det er kun nødvendigt at medbringe en lille flaske till opfyldning" - Med detta menas inte att det löper en kille med dricksvatten genom hela klyftan!  (Blåbärssoppa någon?) Det finns heller inga barer, tavernor eller andra pitstops. Vid rastplatserna finns skyltar med WC, vilket i min värld står för Water Closet, som betyder vattentoalett - INTE ett hål i marken!!

 

Samaria var en fantastisk resa mellan bergen med bitvis ganska jobbig terräng. Vänster knä gav upp efter första kilometern. Med femton kilometer kvar så var det bara att bita ihop. Kan inte säga hur god ölen var när man väl kommit i mål. Samaria check!  

 

En rejäl Moussaka på restaurang Samaria efteråt. Båt därifrån till Sougia och därefter buss till hotellet. Glömde stretcha, skyller på ölen där...

 

 

Heraklion med Knossos

Knossos är den äldsta staden i Europa och den första antagna civilisationen skapad av Zeus son Minos. Knossospalatset som rymde hela 1500 rum, hade rinnande vatten och fungerande avloppssystem. Är det då inte konstigt att man 6000 år senare fortfarande inte kan kasta ett toapapper i tolettstolen? Grabbarna låg ju i framkant, men vi måste kört om dem med råge...


Sten, sten och mer sten och trappor upp och ner. En mardröm för den som har träningsvärk, (dagen efter Samariaravinen). Det var en PRO-tripp med svensk guide, som hela tiden informerade om de gamla stenarna. "Titta till höger så ser ni.... (30 kissnödiga panschisar, trots att vi stannat varje 20e minut sen imorse. Vi avvek ganska snart från truppen för att gå runt själva och upptäckte efter ett tag ett par som vilsna pensionärer som hade följt oss istället för guiden och den resterande gruppen. Vi såg till att de hittade tillbaka till resten av skocken, gjorde en snabb reträtt till baren med en kall öl.
 
Heraklion tyckte jag var en liten trist historia. En stor stad utan den genuina gamla charmen man hittar i Chania.
 


Greek Coffee

Greek coffee får inte förväxlas med den irländska varianten. Den grekiska drinken innehåller mindre kaffe, tre gånger så mycket whisky, halva skörden från något mindre sockerproducerande land och en trist liten gräddklutt på toppen, utpressad ur en flaska spraygrädde som varit tom sedan länge. Nockas man inte av alkoholen så blir man i alla fall rejält hög av sockret.  

 

 

Blandnötter

Jag säger bara "varför"? Det ger ju bara en massa merjobb att peta ut dom man tycker om. Resten smakar ju skit!! Å vem kom på den ljusa iden att man ska äta nån slags rostade ärter och majs? Det enda grönsakerna som ska serveras i en bar är väl tomatjuicen i en Bloody Mary tillsammans med en paddel selleri?!

 

 

Etikett vid sol & bad

Lite poolhyfs kan väl ändå vara önskvärt i sammanhanget. Sno inte någon annans askkopp, parasoll eller tillhörande bord. I varje paket av solstolsmöbel ingår just detta och har du blivit utan, kontakta gärna personalen istället för att ge dig på dina grannars tillhörigheter.

 

Det är inte tillåtet att lägga ut sina handdukar i förtid och därmed paxa sig en solstol för dagen. När poolen så öppnas och avspärrningen plockas bort runt åttasnåret på morgonen så ligger där naturligtvis redan ett tjugotal badlakan i kulörta färger på de mest attraktiva solsängarna. Jag undrar just om de med pannlampa smyger hit under natten för att märka ut sina revir?  

 

Står det nu en stor skylt med dykförbud i poolen så gäller det förståss även "bomben". Ja okej, jag ligger och läser vid poolkanten, så ett dropp eller två kan jag räkna med. Men ni som glatt försöker efterlikna undergången av Titanic kan välja beachen istället. Där är vågorna femmeterhöga och badförbud råder, så scenen blir antagligen mer realistisk.  

 

Även klädsel kan vara värt att titta över. Är du kvinna och har en behåring likt en turkisk Hamam-massör, välj gärna långbyxor, åtminstone inte string!! För mycket info delas till dina medresenärer. Förresten, ingår det inte i en kvinnas personbeskrivning, att raka sig dagligen från stortåtoppen någonstans upp till ögonhöjd?

 

 

Nykomlingar och saknad...

När man stannar två veckor på ett hotell med många avresedagar får man se folk komma och gå. En morgon sitter vi på frukostbalkongen vid halv 8 och de nykomna barnen har redan hunnit testa poolen.


En pojke med lockigt hår i 7-årsåldern klättrar upp och ner för räcket till bron som leder över poolen. Grabben provar också att balansera på räcket, vilket ger mig lite hicka. Därefter hittar han en solsäng som han drar längst fram mot poolkanten för att på så sätt kunna sitta längst ut på fotänden av sängen och plaska med fötterna i vattnet. Det hela höll på att sluta med både pojke och solsäng i vattnet när hela konkarongen tippade över. Han har en sån där orädd, nyfiken och rastlös uppsyn som bara en 7-.årig pojke kan ha.

 

I samma veva ropar mamman från balkongen: "Leo, kom därifrån nu! Vi ska äta frukost.." Sambon och jag, som betraktat hela händelsen från "det bästa frukostbordet" på terassen, håller på att sätta kaffet i halsen av skratt. Det var ju självklart liksom... <3

 

 

Då längtade jag hem.... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Allt är en tävling!!

Älskling, du förstår inte..., men när jag tagit mig som en gasell över klipporna och längst fram i kön för att kliva på båten och du fortfarande är låångt bak, efter tanten med kryckorna och paret med barnvagnen, och med våra biljetter i DIN ryggsäck, då undrar jag vem som är äldst av oss två??  

 

Du verkar inte förstå att VI MÅSTE ha bästa sittplatsen på båten, (så där uppe på däck i solen), bästa bordet vid frukost, lunch och middag samt bästa läget för solstolsrallyt vid poolen. Jag hatar att köa, att vänta och att trängas i folksamlingar. Detta innebär en del stress för mig och på semestern ska man väl ändå inte stressa?!

 

Om du ska smörja in dig med solskyddskräm i 45 minuter före vår morgonpromenad så måste du alltså ställa väckarklockan tidigare.

 

Annars resulterar det i att prommisen blir försenad, vi missar bästa bordet på balkongen vid frukosten och solen har redan hunnit avslöja för de nyanländna gästerna vilka solstolar som har Jack Pot-läge för dagen.

 

 

 

...Det tog mig 5 dagar att gå ner i varv och sluta tävla...   läs stressa..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Tjock & Fet med en klädsam solbränna..

Upp 2,3 kg på 15 dgr! Ja ja, men det var ju väntat. All Inclusive och en lätt salongsberusning under två veckor har liksom gjort sitt. Törs inte tänka på vad vågen visat om jag inte fått ihop 7,5 mil på RunKeeper under den här semestern?!  

 

Nya tag då! Och lite solbränna gör ju faktiskt minus 5 kg   ;)  

 

Jobbar nu av en tvätthög i höjd med Kebnekaise. Njuter av att få sova i min egen säng och mysa med morgonkaffet på balkongen iklädd tre filtar och mina ulltofflor. Det är förjäkla kallt i Sverige!

 

 

Återkommer...

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Morgonstress, Höststormar och Tina Turner...

Rusar runt och kastar ihop matlåda, dator och annat bra att ha i ryggsäcken. Pussar hej då på grabbarna som fortfarande sitter vid frukostbordet och svär samtidigt över att jag alltid är sen till kontoret. Sambon kommer ut från badrummet och säger "jaha... hej då!"

 

Jag svarar:  Har jag inte pussat på dig?

 

Tydligen inte, så jag rusar fram och pussar hastigt. Drar åt mig ryggan och kutar vidare ut i trapphuset.  

 

Möter granngubben i hissen. Jag betraktar honom på vägen ner och inser att en vacker dag så pussar jag nog honom "hej då" också av bara farten.  

 

 

 

Ändå är det lite lugnare nu än när barnen var små. Två vuxna som oftast försovit sig, på väg till jobbet med tre trötta ungar som emellanåt skulle släppas av på olika skolor och dagsverksamheter.  

 

Sena som alltid kastade vi upp bildörren i farten och hivade ut ungarna. "Ha en braa daaag!" ekade på skolgården när barnet i fråga stod avslängd och ensam kvar, antagligen med någon av sina syskons gympagrejer i ryggsäcken.

 

 

 

Känns att det är höst i luften och med den kommer också höststormarna. Det blåser och tar i så att man konstant är ful och risig i håret.

 

Jag har fjunigt hår, vilket blåser i både med och motvind. Jag har insett att mitt hår måste vara mera lättblåst än andras, då jag på mina promenader möter folk vars hår ligger oberört och snyggt på huvudet, medan min peruk står rakt upp eller lite till vänster likt Vanilla Ice (med låten Ice Ice Baby).  

 

Överdriver jag dosen av hårspray för att håret ska ligga på plats, bildas i stället en "Galopperande-detektiven-look", med en kaka av hår som står rakt upp i vinden och vinkar lite fint till de mötande längs gångvägen. Mössa är otänkbart på väg TILL jobbet då regeln säger att har den väl kommit på så kan den inte komma av före duschen. Att sitta som en tonåring, med mössan på hela dagen vid sitt skrivbord går ju bort...

 

 

Den här veckan snöar det också små frön i luften, vilka oklädsamt kilar in sig i frillan, som under dagen bara växer sig större, större och STÖRRE.

 

Vilket resulterar i att jag ser ut som Tina Turner, förklädd till Skogsmulle, efter varje rökpaus på jobbet.

 

 

Blåser vidare till varmare trakter nu..

 

 

 

Kram från Rockmormor  <3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Tänt vare här och larmet går...

En dag gick brandlarmet på kontoret. Hade precis varit ute på en rökpaus och tänkte för mig själv att det här kommer jag säkert att få faan för. Men, det visade sig att det bara var någon snickare som kommit åt något han inte borde. Vi bygger om på stället så det snickras och bankas överallt.

 

Falskt alarm alltså, men utrymning blev det ju naturligtvis ändå och vi stod där ute i duggregnet och hälsade brandkåren välkomna.  

 

Varför får just brandmän alla flickors hjärtan att studsa? Är det på grund av att de räddar liv? Hjärnkirurger gör väl också det till vardags, men kan aldrig uppnå samma sex appeal?

 

 

 

Jobbade på lekis i mitten av 80-talet och hade då en liten kille i gruppen som sedermera blev brandman. Han var lite olycksdrabbad pojken och gick ofta med gips efter sviter vid klädträttning och annat bus. En riktigt go kille var det, som ofta ville sitta i knä och kramas.  

 

Drygt ett decennium senare kom en reklamfolder ut med PR för yrkesval i kommunen och den lille grabben, som nu blivit en stor kille, visade upp det häftiga brandmansyrket. Endast iklädd brandmansbyxor, hjälm och yxa. De hade definitivt valt rätt modell för jobbet då magrutorna blänkte ikapp med ett busigt leende.  

 

 

Mötte hans mor vid nåt tillfälle och naturligtvis kom foldern upp på tapeten. Vi pratade även gamla minnen, om hur gulliga de små liven var i sexårsåldern.  

 

Jag, (som gjorde en rejäl tankevurpa), kommenterade det med:   "Jaa, tänk så många gånger man haft den lillkillen i knät. Det skulle man inte säga nej till idag!"  

 

...Ibland kommer det liksom bara ord ur min mun utan att hjärnan är inkopplad..

 

Dessutom kan jag tänka mig att jag smackade lite så där vulgärt. Allt för att riktigt illustrera mitt påstående och tankegång.   =/  

 

 

Mamman tittade konstigt på mig och jag såg att hon gjorde bilden framför sig hur jag våldförde mig på hennes lille son.

 

 

End of discussion! Jag droppade hastigt av med ett "Jamen, hare bra å hälsa me dig da!"...  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Onsdagsångest och sändningsuppehåll från det DerAasenska residenset...

Nu blir det sändningsuppehåll till förmån för en välbehövlig semester. Lämnar med lite ångest residenset i händerna på grabbarna grus och förväntar mig komma hem till ett slagfält likt Waterloo efter två veckors ihärdigt krigande och fältköksservering.

 

Återkommer antagligen med trista rescensioner om skörbjugg efter de återkommande grekiska salladerna och diverse självmordstankar över en rejäl viktökning.  

 

Men det får det vara värt, 31 grader i Chania imorgon. Nu ska jag eventuellt börja packa väskan.. För husfridens skull!  

 

 

Notering: Hittat ytterligare ett par Pappelucker i tvättkorgen, så nu finns det tydligen två par i omlopp.. ;)  

 

 

 

Sköt om er! <3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Moussaka, Förstoppning - Håll i hatten för här blire åka av..

Inför resan övade jag igår med en rejäl grekisk Moussaka. Sissan kom över för att kontrollera mitt blodtryck och fick sig lite krubb hon med.

 

Det är bra med en doktor i familjen. ;) Samtidigt fick vi oss lite (oftast alldeles för lite) tid för Catch up..

 

 

 

Halvera gärna receptet, för detta blev två enorma formar!

 

 

 

Ingredienser för 6 personer:

 

1,2 kg köttfärs

smör

4 gula lökar

2-3 finhackade vitlökar

2 st aubergine

2 st zucchini

500 g krossade tomater

1dl tomatpuré

3-4 dl god riven ost

5-6 dl grädde

salt och vit/svart peppar muskotnöt kanel

 

 

Fräs köttfärs och lök i smör, krydda och smaka av, snåla inte med kanelen. Häll i tomatkrosset och tomatpurén. Låt puttra medan du försteker skivad aubergine med lite salt.

 

Varva sedan aubergine, skivad zucchini, färsröran och ost. Häll över grädden. Vill du inte ha en såsig moussaka kan man vispa ner 1 ägg i grädden innan den hälls över.

 

Grädda i 175-200 grader i ca 25-30 minuter.

 

 

 

 

Då viktminskningen envisas med att utebli intalade jag mig att jag nog hade en släng av förstoppning. Googlade på ämnet och mycket riktigt kunde detta vara en bieffekt i övergången till LCHF.  

 

Slantade in några magiska piller på Apoteket och tänkte att nu Jämarns går det undan!  

 

Men nä, inte det heller.. Det var antagligen inbillning. Vågen står iskall och fast på samma vikt som gårdagen. Ska man behöva kapa bort kroppsdelar för att vågen ska fatta att här minskas omkretsen och massan minsann?!  

 

 

Skärper du dig inte till imorgon så åker du in under badkaret igen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Farligaste korvgratängen!

Snitsat till det ultimata receptet för falukorv.

 

Mycket ost gör inte saken sämre!

 

 

Falukorvgratäng för 6 portioner

 

Ingredienser:  

800 gram Falukorv

2 pkt Bacon

25 gram Smör

1 stor lök

Mycket riven ost!! Jag river själv nån god smaksatt variant.

 

2 burkar Creme Fraiche smaksatt med vitlök och parmesan (Alternativt Vanlig Creme fraiche som du själv smaksätter med pressad vitlök och parmesan efter smak)

 

1 Matsked fiberhusk

200 gram Cream Cheese med Vitlökssmak

1-3 dl grädde

4 ägg

 

 

Sätt på ugnen på 225 grader

 

Blanda bottendelen: 4 ägg, 200 gram Cream Cheese 2 dl riven ost, 1 msk fiberhusk, 1 dl vispgrädde och låt stå i 10-15 minuter att svälla.

 

Smöra en ugnsfast form med smöret (alternativt med fett som blivit över från baconen). Häll i det du blandat för bottendelen.

 

Sätt in i ugnen 20 minuter.

 

Stek hackad lök. Ta upp den och lägg i en skål. Stek Bacon och skivad korv. Lägg även detta i skålen. Häll över all Creme Fraichen i skålen och blanda ordentligt med korven och löken. Jag slängde även i nån deciliter riven ost här och lite grädde. Salta och peppra efter behov.

 

Strö över resten av osten.

 

 

Sätt in i ugnen 20 minuter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Tisdagstänk och En tandkrämsklutt i dekolletaget..

Är alltid sen till kontoret. Om jag så har tre timmar på mig för morgonbestyren så slutar de alltid med att jag springer runt och kastar prylar i ryggan, samtidigt som jag står och hackar isbergssallad till lunchboxen med tandborsten i munnen.  

 

Detta resulterar ofta i att jag så där innan lunch upptäcker en och annan ovälkommen tandkrämsklutt på mina kläder. Mina arbetskamrater är finkänsliga och skulle inte påpeka om jag så kom till jobbet utan en framtand och jag lovar att Prinsessan ser, men njuter i tystnad, för att jag än en gång sett till att hon är sen.  

 

 

Detta behöver kanske inte vara så negativt då jag en gång gjort min största affär, skakat hand efter underskrift och därefter lånat kundens badrum, för att upptäcka en stor tandkrämsklutt i dekolletaget. Allt för att dra uppmärksamheten från det finstilta, eller? ;)  

 

Ok, det var ändå lite skämmigt...  

 

 

De som känner mig vet att Eva inte äger en vanlig t-shirt, blus/skjorta med ståkrage, båthalsringningsversioner eller trånga historier med polokragar. Hyfsat löst och ledigt ska det va.  

 

På Officetiden passerade min chef mitt skrivbord där några manliga arbetskompisar stod och samtalade med mig, hängandes över skrivbordets ljudavskiljningsvägg. Han skrattade och konstaterade att det här företaget skulle gå betydligt bättre om Eva skulle bära polokrage.  

 

 

Imorse vaknade jag långt före väckarklockans 05.40. Likt förbannat slank jag in på kontoret 8.20 och konstaterade kl. 10.15 en vit tandkrämsklutt på min svarta skjorta.

 

 

Allt som passerar är livet - Lev nu!

                                                             Alex Schulman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Snabbaste fisken för latmasken..

 

Jag kastar in fiskreceptet från söndagen också. Det fick godkänt från hela familjen!

 

 

 

 

Ingredienser till 2 portioner:

 

4 torskryggar ca 5-600 g, eller annan vit fisk

200 g cream cheese

1-2 dl creme fraiche

15 g frysta Italienska örtkryddor, eller andra örter ca 3 msk

 

Lägg frusen fiskfilé i en ugnsfast form, salta och peppra på fisken Blanda cream cheese med creme fraiche och örtkryddorna. Bred blandningen över fisken och ställ in i ugn i 200 grader i ca 30 minuter.

 

Jag serverade med broccoli och isbergssallad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Vågmästaren, Runkeeper Goals och Pappelucker...

Efter en del diskuterande och lobbande har jag nu övertygat sambon att använda halvlånga träningsfillsingar, (läs cykelbyxor för män), när han är ute och sportar. Håller värme, transporterar fukt och sitter som ett smäck!  

 

Sambon stretade länge emot och vidhöll att "du ser inte mig i såna där Pappelucker inte!"  

 

Väl inne på Stadium så ryckte han åt sig ett par, tittade sig skräckslaget omkring, som att han skulle stjäla dem, och vägrade att prova innan köpet. Jag motade in honom i provhytten och numera ser jag dem återkommande i tvättkorgen.

 

Så, om han nu inte slänger dit dem rena och oanvända för husfridens skull, så var det nog ett par praktiska träningsbyxor! =)  

 

 

Upp 0.2 på vågen igår. För att inte riskera samma öde denna morgon så testade jag stå längst fram på vågen, sedan längst bak (Jag hade INTE hälarna i golvet), balanserade på ett ben och därefter längst ute på kanterna, men NEJ, den jäkeln låter sig inte luras och jag står på samma vikt som igår.

 

Hade satt ett Goal på Runkeeper, att på 2.5 vecka rasa 6 kg. Har nu 2.9 kg kvar att förlora på ynka 4 dagar, så det blir till att öka takten här! Ät som en mygga och skit som en elefant?  

 

 

Det ser då ut som en omöjlig uppgift och jag kommer antagligen få upp en stor LOOSER skylt på skärmen med meddelandet att hädanefter får du betala för appen din tjockis!  

 

 

Men, det är väl smällar man får ta när man gapar efter mycket. (I dubbel bemärkelse..)  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Morgonstund har guld i mund...

Klockan är 05.30 och ett billarm ljuder ihärdigt precis utanför sovrumsfönstret. Femton minuter senare tutar skiten fortfarande på med jämna mellanrum och hela överstan är nu "uppe med tuppen". Ligger i sängen och funderar om inte ägaren till bilen också är kidnappad, alternativt mördad i samband med att någon gav bilen en knuff och fick igång larmet.

 

Ber en sakta bön om att bilbatteriet snart ska tryta, drar kudden över huvudet och somnar INTE om...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Paradise Hotel, Goda Grannar och Köttfärsomelett..

Så var också finalen på Paradise Hotel Danmark avklarad. Ja jag erkänner, jag har sett alla säsonger av de svenska, norska och danska versionerna. Jag älskar banal förnedringstv och PH bjuder på hela paketet till sina tittare.

 

Här visas mindre intelligenta brats till ännu dummare bimbos som ska försöka spela spelet, dock för det mesta utan succé. Däremot finns det alltid någon deltagare med hyfsat normal begåvning som lyckas med bedriften att lobba, ljuga och intrigera sig till vinsten.

 

Intet ont om de som förbättrar sina bröst med silikon, men på de här gänget har de troligtvis lyft ut hela hjärnan, för att kompensera upp totalvikten, när de lagt in inplantaten...  

 

 

Blev inspirerad av Husmusen i veckan som hade gjort Köttfärsomelett, trots att de inte är aktiva medlemmar i LCHF sekten.

 

Snodde ihop en egen rackare på torsdagskvällen och Jämarns va gött det var! Tror att den rökta osten sambon köpt på Internationella marknaden var nyckeln, men prova gärna med din favoritost. Helst någon med mycket smak.  

 

 

 

Till omeletten:  

Smör  

4 ägg  

1 dl grädde  

oreganokrydda    

 

Fyllningen:  

Smör  

400-500 gram blandfärs  

1-2 röd chilifrukt  

1-2 vitlöksklyftor  

3 msk vatten  

2 msk chilisås  

salt och peppar      

 

Toppingen:  

1 tomat  

2 dl ost  

1,5 dl creme fraiche alt. färskost  

1 lök  

 

 

Ställ ugnen på 200 grader. Bryn köttfärsen och den hackade chilin + riven vitlök i smör. Rör därefter ner chilisås och vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt detta bryna sakta på svag värme medan du gör omeletten.  

 

Smöra ugnsformen. Vispa upp äggen med en handvisp, vispa i grädden och rör ner oreganon.  Häll upp i form och grädda i ca 10 minuter, eller tills den tjocknat och fått lite färg.  Ta ut omeletten och höj temperaturen till 225 grader. Bred fyllningen över omeletten. Finskiva löken och tomaten över fyllningen.  Rör ihop creme fraiche med osten och fördela detta jämnt över som ett täcke. Grädda sedan i ugnen i ca 10 minuter till – eller tills osten smält och fin färg.

 

 

 

 

Antagligen har vi fått nya grannar igen då borrningen åter har startat. De stackars ovetande nyinflyttade har ännu ingen aning om att väggarna i vårt hus är gjorda av kryptonit och här biter inga borrar minsann. Enda sättet att montera en pryl på väggen är X-krok, stor vägbetongsborr eller att helt enkelt spränga sig ett hål med dynamit.  

 

Det börjas alltid likadant, ett ihärdigt borrande med troligtvis en helt vanlig borrmaskin. Dagen efter låter det lite till när slagborrmaskinen inlånats. Det borras och borras likt en tandläkarmottagning, för att slutligen tona av, alternativt så börjar sprängningssirenerna ljuda.  

 

Våra nya grannar är inte goda grannar, dvs de startar sitt projekt "montera väggpryl" strax efter 22.00 och återupptar det vid 06.00. Det tillhör inte godgrannepolicy och om inte de kommit in genom väggen till vårt sovrum snart, alternativt gett upp och tejpat upp skiten med dubbelhäftande, så kommer Övikshem att få sig ett samtal från en missnöjd kund!  

 

 

Ha en supersöndag!  <3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

UF-Företag, Baconinlindad fläskfile och fredagsmys...

Hämtade ut mitt nya körkort igår så nu får man köra bil igen! Vet inte vad som hänt vid redigeringen, men på nåt vis har jag trollnäsa på fotot?! I spegeln tycker jag att min näsa är hyfsat smal och pikant. Nåja, blir ju intressant framöver när man ska övertyga någon att "det där är faktiskt jag" vid en legitimering.  

 

 

Fredagsmys igår kväll. Grabbarna dök äntligen upp så att Mamsen skulle få suga dem på örsnibben hela helgen! De drog i sig lite krubb och vände i dörren för att gå på krogen. Suck, det var bättre förr...  

 

Men, vi lagade mat tillsammans som blev ganska populär: Helstekt fläskfilé i ugnen, fylld med Philadelphiaost och vitlök, inrullad i bacon. Till det, en Zucchini och Fetaostpudding.

 

Vi var så jämarns hungriga så jag har lånat fotot från www.lchfrecept.com

 

 

 

Filé för 4 personer

500 g fläskfilé

150 g bacon

salt och peppar

 

Alternativ fyllning med senap:

2 msk (30g) smör

1 msk (15g) dijonsenap

1-2 hackade vitlöksklyftor

 

Alternativ fyllning med Philadelphiaost

100g philadelphiaost

1-2 hackade vitlöksklyftor

 

Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka vitlöken. Välj en av fyllningarna.

 

Alternativ senap:

Rör ihop smöret, vitlök, dijonsenap och smaka av med salt och peppar.

 

Alternativ philadelphiaost:

Rör ihop vitlök, philadelphiaost och smaka av med salt och peppar.

 

Skär en djup skåra i fläskfilén på längden. Fyll skåran med blandningen och tryck ihop fläskfilén. Linda baconet runt filén, jag brukar lägga ut baconet som en matta och rulla ihop det. Lägg fläskfilén i en form och stek tills det blir 75 grader.

 

Zuccini- och fetaostpudding

1 zucchini 

200 gram fetaost 

1 1/2 dl  vispgrädde 

1/2 dl  crème fraiche

2 stora ägg 

salt och peppar  

 

Sätt ugnen på 175°. Grovriv zuccinin. Lägg den rivna zuccinin i en sil och salta lätt. Låt den ligga i ca 10 minuter och krama sedan ur överflödig vätska. Mixa osten, vispgrädden, crème fraichen och äggen med mixerstav eller i mixer. Blanda ner den rivna zuccinin och smaka av med framförallt peppar, det behövs inte så mycket salt eftersom osten har egen sälta. Häll upp i fyra små smorda ugnsfasta formar. Ställ formarna i vattenbad, t.ex. i en långpanna eller en större gratängform, och baka i ugnen i ca 40 minuter.

 

Delgav Prinsessan mina middagsplaner på kontoret och innan jag kom till slutet konstaterade hon: "Å sen ska du linda in den med bacon va?"  

 

Allt blir ju bättre med Bacon, så är det!  ;)  

 

 

 

Mös på som sjutton med sambon som köpt goda ostar på den internationella marknaden på torget. Gör gärna ett besök då de erbjuder ostar, korvar och annat gott från Tyskland, Holland, Frankrike mfl.  

 

Ner 0.4 kg på vågen imorse så jag har nu räknat ut att om jag slarvar och äter lite ost eller annat gott på kvällen med ett glas rött till och hoppar över dagens motionsaktivitet så är viktminskningen högre än annars.  

 

Jag älskar LCHF!! =)  

 

 

 

Lilleman ska starta UF-Företag, ett skolprojekt som ska pågå två dagar i veckan under hela årskurs 3.

 

Då inspirationen låg på noll och grabben hade svårt att komma på nån inkomstbringande verksamhet så kläckte Mamsen den strålande iden: Loppis!  

 

Här såg jag nytta och nöje för alla. Han skulle röja upp i garaget i Domsjö, vilket är en rövarkula likt Sodom & Gomorra, och tömma vinden på allt crap jag och min X-man samlat på oss under alla våra år tillsammans. Sedan prismärka och stapla allt snyggt till försäljning i garaget. Kom å köp!  

 

Om garaget nu är ointagligt så är vindan tio gånger värre. Jag plockade inte en pryl därifrån när jag flyttade, så man kan hitta två generationers leksaker, kläder och sportutrustningar, böcker, tillsammans med alla Kalle Anka från åren 1972-1980 och diverse möblemang.

 

Jag kan riktigt se honom pussla ihop den enorma vita bokhyllan med fyra stora glasvintrinskåp som ligger i molekyler där uppe. Det kommer nog att ta en stund utan monteringsbeskrivning..  ;)  

 

Snyggt och fint skulle det bli och jag kan till och med tänka mig att ge UF-företaget ett konsultuppdrag där han också kan tömma mitt förråd i stan. ;)  

 

 

Jag tyckte att det var en super-ide! Det tyckte INTE Lilleman som nu tänker ägna året till att kränga logotyper istället.

 

Jäkla mediatrams.. ;)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

RSS 2.0