Rhodosresenärens ordlista, Polkagrissolning & Calamari

Rhodos är en av Greklands många öar med en storlek som Öland. Temperaturen kan ticka en bra bit över 40-strecket under juli och augusti och vi valde därav att åka till den västra sidan där det ska fläkta mer och också är känt som surfarnas paradis. 

Min rekommendation till den som funderar på att åka dit, ta med hårsnoddar, öronmuffar, solhatt eller alternativt rånarluva! "Fläktar" är ett understatement och du kan beräkna att tillbringa semestern på en helikopterplatta. Håll ett fast tag i drinken, solstolen, öron och peruk. Här blir du garanterat ful i håret!!


Jag har nedan satt ihop en liten ordlista för dig som funderar över en tripp till Grekland eller Rhodos..All-Inclusive
Intressant att se hur folk "tankar" när det så att säga är helt "gratis" att förse sig med allehanda drinkar, öl, vin och små shots. Det resulterar under eftermiddagarna till en ganska munter skara turister som vinglar mellan pool, solstol och bar i en odör av gamla ölcoasters.

Det finns heller ingen måtta vid den återkommande utfodringen tre gånger om dagen, då många lastar sina tallrikar med pasta och sås, pommes och ris med moussaka, dolmar, kött och fisk, potatissallad och våfflor på varandra likt en gigantisk tårta.

Naturligtvis lämnas hälften åt sitt öde för resan till dessertbordet där man kan skapa en fantastisk dessert-pyttipanna av alla de läckerheter som bjuds. Här kommer naturligtvis tankarna till hur namnet "Kolossen på Rhodos" har uppstått...  ;)


All-Inclusive armband
Det genomskinliga armbandet kan enkelt plockas bort redan efter dag 1, då man redan solat in en vit rand på armen, som senare kommer att hänga med långt efter nyår.


Toaletter
Låses automatiskt när man stänger dörren och kan endast öppnas från insidan. Vilket ställer till med en del problem då många efter besöket lämnar dörren stängd bakom sig. Dörren förblir låst och personal måste tillkallas.

Många restauranger och barer har uteslutit toalettsitsar så det är ju tur att man en gång lärt sig stå upp för de enkla behoven. Detta blir dock lite trixigare för uppgift nummer 2... Använt toalettpapper får ej spolas ned utan ska lämnas i en papperskorg intill, trots att pappret ofta är så tunt att det smulas till obefintlighet i handen före användning.Rött vin
Vet inte om det är på grund av värmen eller om grekerna helt enkelt är ociviliserade då de envisas med att servera ett glas rött kylskåpskallt. Alla viner får max en tvåa då all smak går förlorad.  =(

Ölstövlar
En Medium stövel är minst en liter och en Big är enorm. Small, vete fasen om det serveras överhuvudtaget. Notering: Tårna nedåt när du dricker - annars skapas ett slags baksug i glaset som ofta resulterar i en otrevlig överraskning. Ett plus är att det alltid ingår en fri skål snacks till ölen. Lär av det Sverige!

Moussaka
Lasagne, där man bytt ut pastan mot potatis och aubergine. Man borde kunna spajsa till den med bacon? Serveras i alla fall i timmerhuggarportioner.Epta Piges med Ungdomens källa
Om man traskar igenom en 200-meters smal tunnel, helt i mörker och med kallvattnet skvalpandes en decimeter ovanför fotknölarna väntar belöningen "att bli tjugo år yngre" på andra sidan. Det var med en viss tveksamhet jag tog sambon med ner i tunneln..  ;)

Trångt och mörkt, tankarna gick naturligtivs runt hur många kryp jag skulle dra med mig ut när jag upprepande skrapade armbågarna längs väggarna. Väl ute på andra sidan, med rödnosiga tår, kisade vi solljuset mot varandra och ja, eller nä, vi var nog båda av samma årgång som stunden innan.


Rhodos gamla stad
En större borg som rymmer många restauranger och souvenirbutiker.


Kolossen på Rhodos
En kolossalbild av solguden Helios som byggdes omkring 284 f.Kr. Räknades som ett av världens sju underverk. Den ska ha varit placerad vid inloppet till staden Rhodos hamn, förstördes av en jordbävning och försvann därefter. De grekiska arkeologerna hävdar däremot att statyn aldrig kan ha stått där då dimensionerna på den fått gubben att gå ner i split mellan de pelare han stod på.

Idag pryds samma ställe av två hjortar av vardera kön. Hanen ser ut som en "Brat" då han har hornen likt en "backslick" eller alternativt springer i 200 km/h.


Akropolis
Bjuder på en fantastisk utsikt, när man väl trampat alla trapporna i 40 gradig värme, upp till den gamla tempelruinen. Här blåser det minsann inte!! De gamla grekerna skulle aldrig gått på trenden med Foppatofflan då vägen dit är brant och tillverkad av runda, blanka stenar lagda på högkant, för att på så sätt bilda en glashal stig i vackra mönster och färger.

Med Foppas plastdojjor på blir det som att promenera över ett lager glaskulor och besökarna halkade runt, likt Bambi på hal is, längs de branta stigarna utan räcken och med höga stup längs kanten. Jag tackade min lyckliga stjärna att vi inte stannat till för ett par stärkande öl innan bergsklättringen. Väl uppe finner man pelare och resterna av ett antal boningar och tempel där man förvarade sina rikedomar, dock finns ingen bar så långt ögat når...


Lindos
Här är det Grekland man sett på bild. Små vitkalkade hus i ett myller av gränder, där grekiska damer kränger broderade dukar varvat med små turistshoppar och restauranger. Vi åt lunch på en av dessa söta små hak och bestämde oss i stundens iver för att testa alla Greklands läckerheter på ett bräde och beställde in en Sea Plate för Two.

Än en gång, tack till den som uppfann baguetten! En del har säkert tidigare hört mig nämna att man kan överleva länge på baguetter och rödtjut, om man nu skulle hamna i ett land där köket inte passar. Vilket jag nu ofta gjort...

Här blev då vitlöksbröd och öl räddningen då varken bläckfisk, calamari, jätteräkor, svärdfisk eller helfriterad småspigg gick ner. Jag kan för mitt liv inte äta det som tittar tillbaka på mig..

Sambon tyckte dock att småspiggen smakade likt pommes frites och festade även lös på de övriga delikatesserna från de grekiska havet. Musslorna var bäst.  ...Ett påstående jag aldrig trodde att jag skulle yttra..


Bargatan
Jag hade föreställt mig Rhodos ryktesbara bargata likt Las Vegas Strip, men det visade sig istället vara en trång gränd på några hundra meter där man tryckt in krogar och utehak på varandra. Man blir påhoppad varannan meter av någon inkastar-grek, som likt en inkastar-turk ska övertyga dig om att komma in och dricka just deras coctails. "Happy Hour - All Night - just for You!

JP från Paradise Hotel trängs med överförfriskade tjugoåringar och ett glas rött kostar lika mycket som på flyget. Nope, "Been there, done that" - Check!   Nu går vi vidare...


 

Pussel och Polkagrissolning
Hur solar man ben, mage och ansikte, men inte lår och bröst, då de redan blivit rödbrända av solen? Ja, vill du inte se ut som en Polkagris så är rekommendationen pusselsolning. Det krävs lite omsorg att få handduk att täcka bara vissa lemmar, speciellt i full storm, men det ger resultat. Annars finns det ofta fönsterbord att tillgå, alternativt ett rejält parasoll.Min sambo hjälpte mig med den sedvanliga insmörjningen en kväll. Här gäller det att fukta de rödsvedda delarna och samtidigt försöka bevara den bruna färg som uppstått fläckvis. När han bearbetar rygg och ut mot armar utbrister han: "Shit, du ser ut som en gammal väska!" Skinnet bak på axlarna hade fått en smärre överdos av UVB och såg en aning slitet, rynkigt och mörkbrunt ut.

Perfekt, svarar jag, då kan du ju checka in mig på hemvägen, så får du dubbla platser på planet. Vi vet ju alla hur lite sittutrymme det finns på charter!!  =) 

 

 
RSS 2.0